Gå till innehåll

Lydnadsläger i Kungsör

I helgen styrdes den blå blixten norrut, närmare bestämt Kungsör då vi skulle ha det årliga lydnadslägret på Hundarenan. Instruktörer detta år var Lotta Hagström och Åsa Lindberg, två underbara instruktörer som jag det varmaste kan rekommendera om man vill gå på en inspirerande lydnadskurs. Vi var tio ekipage på detta läger. de flesta hade jag nog träffat tidigare, men jag lärde känna trevliga, härliga förare med fina hundar!

fritt följ
fritt följ

Just nu håller vi på att träna in treans moment var det nog ett bra tillfälle att få lite nya tips på hur man kan träna in en del moment. På lördagsförmiddagen var det egen träning, jag och Katja tränade ihop en del då. Så himla roligt att träna tillsammans igen, vi tränade ihop i början på tvåtusentalet innan någon fick den galna idén att flytta upp till norra polcirkeln typ... Under förmiddagen la jag mest vikt på att träna vittringen, det känns som den håller på att lossna något nu, men även stegförflyttningar.

vittringen!
vittringen!

Efter lunch var det dags för Lotta och Åsa att ge en massa goda råd och tips. Jag tränade mycket på fjärren med Lotta, tror jag behöver skaffa mig världens största lager med valium för att göra luuuugna rörelser. Både jag och Izzie gillar fart, men här måste vi först och främst träna teknik. Jag och Lotta skojade om att byta hundar, hon kunde träna fjärren med Izzie så kunde jag träna fot med hennes Tindra. Hade nog varit ett rätt intressant byte, men jag tror att jag hade saknat Izzie alldeles för mycket för att fixa det. Vi tränade även på stegförflyttningarna där vi fick lite goda råd om hur jag skulle röra mig, och då blev det genast så mycket lättare för Izzie att fatta vad jag ville. Jag testade även att köra apporteringsdirigeringen, den fungerade fint med tanke på att det var 1,5 år sen vi nog körde den sist. Otroligt vad mycket de minns!

det gäller att hålla tungan rätt i mun vid stegförflyttningarna!
det gäller att hålla tungan rätt i mun vid stegförflyttningarna!

Med Åsa diskuterade jag hur jag skulle lägga upp strategin för att få ett snyggt ställande, kom fram till att jag skulle träna in henne på hur man rundar en ryggsäck för att sen där lägga in ställandet i denna skickning. Denna övning tyckte Izzie var väldigt rolig och verkade fatta den hyfsat bra på ett repetitioner. Sen fick jag bra tips på hur jag kan förbättra Izzies gripande vid apporteringen och indirekt även träna på tillbakagången där. Har inte hunnit köra det ännu, men hoppas på att kunna prova detta mer inom det snaraste.

runda ryggsäcken är roligt!
runda ryggsäcken är roligt!

Som en sista övning denna helg kedjades tre moment ihop, vi fick själva välja vilka. Jag valde fritt följ, inkallning och hopp-apport. De första två momenten fungerar finfint och hon höll ihop bra. Men vid hopp-apportering så ville hon inte utan sprang runt hindret istället. Här skulle jag bara ignorerat det hela, kört ett par steg till och sen avslutat. Men så klok var jag inte utan körde momentet ett par gånger till, men man lär väl sig av sina misstag. Hoppas jag!

Tack alla som var med för en härlig helg! Det var en riktigt härlig stämning denna givande helg, tyckte jag. Såg många duktiga hundar som jag hoppas att få se mer av i framtiden. Tack även till Lotta och Åsa för alla goda råd, har fått många nya idéer nu och hoppas på att få mer goda råd i framtiden. Ett speciellt tack till bästa Katja som inte bara fixade denna helg utan lät mig även komma och våldgästa, tack!!

Ps. Massor av bilder togs denna helg, de hoppas jag att kunna lägga ut så småningom. Fotograf till bilderna ovan är Katja.